Geert in Japan (week 9-11)

Ik heb de laatste weken geen posts kunnen schrijven meestal uit gebrek aan inhoud, de weken beginnen meer en meer in elkaar te lopen.

Update van de trainingen, het blijft moeilijk om alle dagen asa geiko te doen maar de Japanse studenten beginnen gewoon te geraken aan de enkele Bekkasei die dagelijks komen trainen, meer nog een van ons was ziek deze week en moest daardoor zijn trainingen staken en dat werd zeker en vast opgemerkt door de eerste jaars. Tijdens Bukatsu begin ik nu een duidelijk verschil te voelen in ji geiko, ik begin voor de spanning van de studenten meer gewoon te worden en zelf ook meer druk te zetten, wat tot nu toe meestal resulteerd in serieuzer genomen te worden door de studenten maar af en toe ook voor een ippon zorgt tijdens ipponshobu.

Enkele weken geleden heb ik een nieuwe doo gekocht (zie foto) een hele uitdaging voor mij om deze te dragen tijdens de training, die dag kreeg ik bijzonder veel blikken in mijn richting, Ijima-sensei is er alvast zeer blij mee, nu heeft hij geen moeilijkheden meer om mij te vinden tijdens de training, de laatste tijd moet ik wel wat meer nieuw materiaal kopen voor kendo, ik heb vooral nood aan een vers paar Kote en zomer-kendogi om het huidige regenseizoen (1 maand met afwisselend regen en hitte) en de komende zomer te weerstaan. Het duurt nu bijvoorbeeld 2 dagen vooraleer mijn kendogi deftig droog is en van droge kote is zelf na een verlengd weekend geen sprake meer.

Vorige week heb ik de zwaarste dag tot nu toe beleefd, dinsdag is altijd een zware dag door de vele kendo klassen maar de hitte en de Iwakiri-sensei-madness week gaf net dat ietsje meer. ┬áIn de ochtend had ik asa geiko met Iwakiri-sensei die training was deze week gewoon, daarna hadden we tijdens de 2e periode de beginners klas alweer met Iwakiri-sensei. Deze klas is niet echt super fysiek maar doordat de we daar ook bogu moeten dragen en deze plaatsvind in de kleine dojo was de hitte iets te veel voor mij. Dan de 4e periode hadden we alweer de basis-klas met Iwakiri-sensei, voor mij alvast de beste klas van de week Iwakiri-sensei komt schrikwekkend over maar als je hem leert kennen is het een geweldige sensei, de klas van deze week bestond enkel uit kirikaeshi en men-uchi, zelf bij deze 2 basis oefeningen valt nog zoveel te leren. Na die training hebben we 20 minuutjes pauze vooraleer de Bukatsu begint, toen we nietsvermoedend de opwarming aan het doen waren kwam ineens Iwakiri-sensei in een slechte bui binnen, tijden shohaku-suburi hadden we net de gebruikelijke 30 voor de training gedaan, toen hoorden we Iwakiri-sensei’s stem “Te zwak, doe het opnieuw”, sempai laat ons alweer 30 shohaku-suburi doen, als die zijn verlopen horen we alweer zijn stem “Waarom doen jullie er 30? Doe er 50!” dus werd opnieuw het commando gegeven om 50 shohaku suburi te doen, daarna onmiddelijk men aan en beginnen met men-kirikaeshi, Normaal is dit 5 minuutjes kirikaeshi en moet je aanschuiven bij motodachi maar nu werkten we in groepen van 3 en duurde de kirikaeshi wel 30 minuten, na de ji-keiko doen we normaal kakari-keiko voor ongeveer 8 tot 10 keer, maar ook daarvoor werd iets anders voor gevonden ‘Renzoku kakari keiko’ je hebt 2 lijnen van motodachi en begint bij de eerste motodachi direct gevolgd door de 2e motodachi dit voor een 20 minuten. Daarna werd ons de gebruikelijke ojekomi men en de kirikaeshi over de lengte van de zaal niet gespaart en afgesloten met de gebruikelijke 100 shohaku suburi op het einde van de training. Deze trainingen bleven zo doorgaan voor de hele week, mijn lichaam was dan ook erg blij met zijn verdiende zondag-rust.

Als laatste wil ik toch nog even laten weten dat ik nog altijd kendo echt graag doen, neem dit weekend bijvoorbeeld, zaterdag voormiddag was onze training gedaan waarna we uitzonderlijk 2 dagen rust hadden op zondag en maandag, zondagavond heb ik maar besloten om enkele suburi te doen op mijn kamer om de goesting om kendo te doen een beetje te stillen. Morgen kan ik er alweer volledig invliegen en alles geven tijdens de trainingen :).

Kiji Do

1 comment

  1. Hoi Geert,
    Mag ik zorgen voor een zomer kendogi? Maat 3 is dat ok voor jou? Weet mij je maat door te geven aub. Groeten en sterkte! Serge

Comments are closed.